Actualitate

108 proiectile pentru combaterea grindinei au fost lansate ,anul acesta,în Teleorman

La nivelul județului Teleorman s-au realizat activități de combatere a căderilor de grindină, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP)

În Teleorman,potrivit Prefecturii,există 4 puncte de lansare funcționale  în localitățile Furculești, Calmățuiu, Troianu si Dracea.

Din cele 4 puncte funcționale au fost lansate, anul acesta, 108 rachete, câte 21 din Furculești și Călmățuiu,36 de la Troianu și 30 de la punctul din localitatea Dracea.

Toate acțiunile de combatere a căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă au avut efectul scontat.
Punctele de lansare antigrindină de pe teritoriul județului Teleorman aparțin Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia, Prahova.

Comanda pentru lansarea rachetelor se dă din punctul de comandă de la Ploiești, al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină, în baza atenționărilor primite de la Administrația Națională de Meteorologie, în funcție de imaginile furnizate de radare.

Aprobarea pentru lansare se obține de la Statul Major al Forțelor Armate și Romatsa .

Raza de acțiune a unui punct de lansare este de 10 km, înălțimea de lansare fiind de 7500-8000 m.

Alte 2 puncte de lansare urmează a fi date în folosință pe raza localităților Plopii Slăvitești și Segarcea Vale ,sat Olteanca.

În România, implementarea SNACP a început în anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme , iar prin Programul de Guvernare 2018-2020 acesta a fost extins în aproape toată țara.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button