Pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman au desfășurat, în acest sfârșit de săptămână, un număr de 110 misiuni.
Situația centralizată la nivelul județului nostru cuprinde următoarele:
– 61 de intervenții ale echipajelor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– 2 accidente rutiere, pentru descarcerarea victimelor, acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor;
– 7 incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească, unul la o combină agricolă și 5 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriști;
– 3 intervenții pentru salvarea unor animale din medii ostile vieții;
– 10 misiuni de transport persoane confirmate COVID 19 către unitățile spitalicești;
– 11 decontaminări ale autospecialelor de intervenție folosite la transportul persoanelor confirmate cu noul coronavirus;
– 16 activități de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV-2.
Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, inspectorii unității noastre au efectuat 5 controale de prevenire la diferiți operatori economici, aplicând pentru neregulile constatate 7 sancțiuni contravenționale. Pe timpul acestor verificări, pompierii au desfășurat 4 instruiri în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor cu personalul de la locul de muncă.
În cazul în care observați producerea unui eveniment care poate pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, sunați imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112! Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24!
Anexa distrusă, casa de locuit salvată
În seara zilei de ieri, la ora 19.51, o persoană din localitatea Drăgănești de Vede a solicitat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, cu pericol de extindere la casa de locuit.
Două echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, au ajuns rapid la locul evenimentului și au reușit localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite, fără ca flăcările să se propage la bunurile învecinate.
Valoarea bunurilor salvate, reprezentând locuința și mai multe bunuri de uz gospodăresc, a fost estimată la suma de 20000 de lei, iar cea a pagubelor, constând în acoperișul anexei gospodărești, pe o suprafață de cca. 10 mp, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă, la suma de 500 de lei.
Din primele cercetări efectuate la fața locului pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalația electrică a anexei.
Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime.
Incendiu la o combină agricolă
Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Piatra au acționat în cursul zilei de ieri, la ora 13.40, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o combină agricolă, pe raza localității Vânători.
La sosirea salvatorilor, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, focul se manifesta la banda de evacuare a resturilor vegetale și tocător, cu pericol de extindere și distrugere a întregului utilaj agricol. Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, valoarea bunurilor salvate fiind apreciată la peste 1600000 lei, în timp ce valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 5000 de lei.
Din primele verificări, a reieșit că incendiul s-a produs din cauza frecării care a favorizat aprinderea materialelor ușor combustibile.