115 intervenții ISU la sfârșit de săptămână
115 evenimente la sfârșit de săptămână
La sfârșitul săptămânii trecute, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină la 115 evenimente.
Dintre acestea, 91 au fost reprezentate de misiunile paramedicilor SMURD Teleorman care au acordat primul ajutor calificat și au transportat la unitățile de primiri urgențe cetățenii cu probleme medicale, 3 misiuni de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la accidentele rutiere, 3 intervenții pentru sprijinirea echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane cu probleme locomotorii și transportarea lor la spital, 4 incendii de locuințe și 14 incendii de vegetație uscată și resturi menajere.
În vederea creșterii gradului de siguranță a populației, pompierii militari teleormăneni au efectuat pe linia prevenirii și stingerii incendiilor șase controale de specialitate la localități, instituții publice și unități de învățământ, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 27 de sancțiuni contravenționale.
Valoarea bunurilor salvate – 40000 de lei
Pompierii militari alexăndrineni au intervenit aseară, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit de pe strada Cuza Vodă, din municipiul Alexandria, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Incendiul, ce se manifesta la nivelul unui dormitor și la acoperișul construcției pe o suprafață de cca. 5 mp, a fost localizat și lichidat rapid de salvatori, aceștia reușind să evite extinderea flăcărilor la întreaga casă de locuit.
Valoarea pagubelor, reprezentând un pat, un șifonier, un covor, mai multe materiale textile, aproximativ 2 mp din tavanul dormitorului, realizat din scândură, precum și astereala acoperișului pe cca. 5 mp, a fost estimată la suma de 7000 de lei. Pompierii au reușit să salveze restul casei de locuit, bunurile materiale fiind apreciate la peste 40000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la jarul căzut dintr-o sobă pe materialele combustibile din apropiere.
Coșul de fum continuă să facă pagube
În data de 25 ianuarie , în jurul orei 10.30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la o locuință din satul Deparați, comuna Trivalea Moșteni.
Sosite la fața locului cu două mașini de stingere, echipajele de intervenție au constatat că focul se manifesta la nivelul acoperișului, în jurul coșului de fum, pe o suprafață de cca. 4 mp, existând riscul extinderii acestuia la întreaga construcție.
Incendiul a fost stins în limitele găsite în cca. 40 de minute, militarii salvând locuința apreciată la suma de 15000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând astereala din lemn și coșul de fum defect, a fost estimată la suma de 1000 de lei.
Pagube de aproape 5000 de lei, din cauza coșului de fum deteriorat
În localitatea Licuriciu, un cetățean a înregistrat o pagubă de cca. 5000 de lei, reprezentând valoarea bunurilor distruse de incendiul provocat de coșul de fum deteriorat, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.
Intervenția promptă a pompierilor militari alexăndrineni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, a condus la salvarea de bunuri de peste 20000 de lei, reprezentând în mare parte casa de locuit și anexele gospodărești.
Pagubele, constând în acoperișul imobilului pe cca. 20 mp, mobilierul dintr-un dormitor, tavanele din scândură și o bucătărie, au fost estimate la suma de 5000 de lei.
Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.
14 incendii de vegetație uscată Zilele acestea, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 14 incendii de vegetație uscată și resturi menajere, acestea putând pune în pericol bunurile materiale din gospodăriile cetățenilor ori viața oamenilor, participanți la traficul rutier, deoarece fumul degajat a îngreunat circulația pe anumite sectoare de drum.
Incendiile, care s-au manifestat pe raza localităților Turnu Măgurele (2 evenimente), Sârbeni, Fântânele, Cârlomanu, Scrioaștea (2 incendii), Vitănești, Copăceanca, Gratia, Olteni, Prunaru, Măgura și Călinești, au avut aproape în totalitate o cauză probabilă comună, și anume „focul deschis în spații deschise”.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Totodată, reamintim faptul că locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.
Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis în cadrul gospodăriilor:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.