Actualitate

32 de incendii de vegetație uscată în Teleorman, în trei zile

Buletin informativ

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 120 de evenimente, după cum urmează:

-78 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 35 de incendii, dintre care: unul izbucnit la o casă de locuit din localitatea Ciuperceni, unul la un utilaj agricol pe raza localității Măgura cu Liliac, unul la un depozit de furaje dintr-o gospodărie din comuna Balaci și 32 de incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, izbucnite pe raza localităților Bragadiru, Năvodari, Lada, Roșiorii de Vede, Videle, Viișoara, Piatra, Segarcea Vale, Suhaia, Blejești, Drăgănești de Vede, Blejești, Lunca, Poeni, Vedea, Turnu Măgurele, Gratia, Cervenia, Beiu, Vitănești Baldovinești, Suhaia, Piatra si Lița, precum și în apropierea DN65A și DJ 504, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

În această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate și al gradului de uscăciune avansată a vegetație, riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de trecători/călători este foarte mare. Pentru eliminarea acestuia, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze FAȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri.

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ. În cazul în care se constată că s-au produs incendii de miriște/vegetație uscată pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari vor raporta de îndată coordonatele acestora către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia”;

– 7 alte misiuni, dintre care: o intervenție pentru preluarea unei persoane supraponderale și transportarea acesteia la spital, două misiuni în sprijinul instituțiilor din domeniul ordine și siguranță publică, două transporturi de pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV2 la spital, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate și două misiuni de decontaminare a tehnicii de intervenție.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 4 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la instituțiile publice și operatorii economici, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 19 sancțiuni contravenționale. Pe timpul acestor misiuni, a fost efectuată o activitate de instruire a personalului cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu.

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I. la 15 verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane, aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 10 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua în perioada următoare activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button