Politic

Adrian Gâdea: “Prioritățile PSD sunt programul și măsurile pentru români, apoi funcțiile din guvern!”

Declarație de presă

Prin urmare, soluțiile propuse de PSD sunt atât cele URGENTE, privind PANDEMIA, ȘCOALĂ și PREȚURILE, cât și cele privind PROTEJAREA categoriilor vulnerabile: ALOCAȚII, SALARII, PENSII.

PSD consideră că majorarea alocațiilor copiilor, a salariului minim și a pensiilor trebuie să se regăsească neapărat în programul de guvernare al noului Executiv.

Aceste măsuri trebuie agreate de partide înainte de a discuta despre funcții. PSD nu merge să negocieze funcții, ci soluții și responsabilități.

În condițiile creșterilor explozive ale prețurilor la energie, alimente și medicamente, care au erodat semnificativ puterea de cumpărare a românilor, este absolut necesar ca viitorul Guvern să ia măsuri pentru protejarea celor mai vulnerabile categorii sociale, respectiv familiile cu copii, angajații cu salarii mici și pensionarii.

Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, respectiv 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii mai mici de doi ani sau pentru cei cu dizabilități.

Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 decembrie 2021. Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 la cei studii superioare. Creșterea salariului minim brut în agricultură de la 1 ianuarie 2021 la 3.000 lei, similar cu cel din construcții. Calendarul pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

Aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei, de la 800 lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile.

Măsuri urgente pentru problemele cele mai grave

Măsuri urgente pentru combaterea pandemiei

Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis.

Constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19

Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii: ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?

Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile

Acces gratuit la testare o dată pe săptămână la medicul de familie și în ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice.

Testarea elevilor, în cazul redeschiderii școlilor și liceelor, dar și a studenților, prin teste din salivă, minim o dată pe săptămână (redimensionarea necesarului propus inițial de Ministerul Educației

Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare.

Măsuri urgente pentru accesul copiilor la educație

Menținerea școlilor deschise. Măsură promovată inclusiv în cadrul Campaniei #înbănci, derulate de PSD. OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat în vara anului 2021 un set de 8 recomandări pentru a menține deschise școlile în siguranță. Dintre acestea, primele cinci sunt adaptabile și aplicabile în sistemul de învățământ românesc de astăzi, astfel:

-Pe plan legislativ, trebuie modificat urgent cadrul care asigură transportul elevilor. OUG 50/2021 a produs neclarități în sistemul de decontare, iar organizațiile de elevi din țară s-au manifestat împotriva noilor prevederi. Transportul trebuie să fie gratuit, automat, pentru toți elevii, fără să fie necesară o procedură de decontare din partea elevilor/familiilor acestora.

Măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor

PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.

Asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button