Politic

Adrian Gâdea: “PSD insistă pentru reglementarea prețului la energie”

Declarație de presă

PSD își reafirmă poziția deja exprimată, că până nu se acționează asupra CAUZEI fundamentale, respectiv PREȚUL scăpat de sub control al energiei, inflația nu va fi stăvilită, toate celelalte prețuri vor continua să crească, populația și economia vor suferi tot mai mult.

De aceea PSD insistă că reglementarea prețului energiei – pe termen limitat, măcar un an – ar trata și cauza, în timp ce plafonarea/compensarea, indiferent de ajustările care vor mai avea loc, se adresează doar efectelor imediate.

INS confirmă, din nefericire, avertismentele pe care PSD le-a tot dat în ultimii doi ani, anume că liberalizarea haotică a pieței, în condițiile penuriei naționale/europene de energie, duce la explozia facturilor la energie și gaze și apoi, inevitabil, a tuturor prețurilor pentru restul produselor și serviciilor.

Potrivit INS, cele mai mari scumpiri (ian. 2021 vs. ian. 2020) sunt:

la gaze +60,99%

combustibili +24,45%

energie termică+21,58%

energie electrică +19,87%.

EfectuI se resimte acut în prețul alimentelor: uleiul e mai scump cu 25,7%,  mălaiul cu 17,02%,  făina cu 12,8%,  zahărul cu 11,18%, pâinea cu 10,99%.

Toate aceste scumpiri afectează într-o măsură mult mai gravă salariații cu venituri mici și medii, pensionarii, tinerele familii care pur și simplu ajung să nu mai poată face față cheltuielilor.

Decembrie a fost a patra lună CONSECUTIVĂ când puterea de cumpărare a SCĂZUT.

Toți specialiștii consideră că scumpirea masivă a energiei este responsabilă în proporție de 80% de creșterile de preț ale restului produselor și serviciilor.

Sunt date și fapte care nu pot fi contestate. În viziunea PSD multiplele crize actuale trebuie atenuate și rezolvate cât mai rapid.

De altfel acesta este SINGURUL motiv pentru care PSD a și intrat la guvernare. Și tocmai de aceea PSD susține că orice soluție posibilă, inclusiv reglementarea, dacă poate îmbunătăți situația populației și economiei, trebuie aplicată URGENT.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză, să venim cu măsurile (…) şi să vedem ce propuneri vin pentru perioada următoare, pe termen mediu, eu aş vedea o soluţie inclusiv pentru iarna următoare”.

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button