Politic

Adrian Gâdea: ” PSD s-a abținut de la votul pentru OUG 68″

Declarație de presă

OUG 68 reglementează condițiile tehnice în care se emite, se verifică și se acceptă cardul european digital.

✔PSD s-a abținut de la vot.

PSD nu este împotriva Certificatului verde european, atâta timp cât sunt aplicabile toate cele trei componente ale sale, respectiv :

1) vaccinare

2) testare

3) vindecare după infecție.

Nu modul de emitere, verificare și acceptare a certificatului verde este problema de fond în această chestiune. Ceea ce contează este cum sunt restrânse drepturi și libertăți fundamentale pe baza certificatului verde. Aceste restrângeri nu sunt reglementate în OUG 68, ci printr-o Hotărâre de Guvern prin care Executivul a condiționat accesul în diverse spații sau la diverse evenimente pe baza certificatului verde. Acest lucru excedează cadrul european pentru care a fost adoptat certificatul verde, fiind o reglementare care ține strict de decizia guvernelor naționale.

Adoptarea prin HG a condiționării accesului cetățenilor, pe baza certificatului verde este neconstituțională pentru că orice restrângere de drepturi trebuie să fie reglementată prin lege, votată în Parlament, nu după bunul plac al celor din Guvern.

Acest lucru a fost semnalat inclusiv de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar și de Avocatul Poporului, pe baza mai multor decizii exprimate deja de către Curtea Constituțională.

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button