Politic

Adrian Gâdea: ” Rezolvarea problemei prețurilor pentru proiectele cu bani europeni este absolut necesară!”

Declarație de presă

Rezolvarea problemei PREȚURILOR pentru proiectele finanțate din bani europeni este un lucru absolut necesar pentru deblocarea unor proiecte de infrastructură cu finanțare europeană, de la cele comunitare – apă, canal, gaze, drumuri, etc,- până la cele strategice, precum autostrăzile.

Ar fi fost și mai bine dacă această actualizare ar fi avut loc mai devreme. Soluția exista încă din mai 2022, când ministrul Sorin Grindeanu rezolvase actualizarea prețurilor pentru lucrările plătite de la bugetul național și din fonduri europene nerambursabile.

S-au modificat 6 acte normative astfel încât să se poată face decontarea lucrărilor la prețurile actuale, mult mai mari decât cele inițiale la care fuseseră contractate proiectele de infrastructură.

Astfel, pe 7000 de proiecte/șantiere, cu o valoare de finanțare de peste 13 miliarde de euro, se pot relua sau continua lucrările.

De acum încolo, mecanismul de ajustare se bazează pe evoluția a zece prețuri, elemente de cost semnificativ evidențiate de Institutul Național de Statistică.

Este de așteptat ca această actualizare să conducă la decontări mai mari cu 40-50% în prezent.

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button