Actualitate

ANAF a publicat documentația tehnică SAF-T

Comunicat de presă

ANAF supune atenției, în scopul asigurării pregătirii pentru conformarea cu cerințele de export ale fișierului standard de control fiscal, un set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T.

Demersul se derulează în contextul angajamentului instituțional de transparentizare a deciziilor cu impact asupra modului de raportare a contribuabilului la ANAF, iar documentele pe care le puteți descărca pentru o analiză aprofundată, sunt:

  1. SAF-T_Romania_SchemaDefinitionCodes.xlsx descrie într-un format de organizare tabelară care este structura schemei SAF-T ce urmează a fi utilizată în România pentru raportările fiscale SAF-T;

  1. Romanian_SAF-T_Financial_Schema.xsd – descrie schema SAF-T ce urmează a fi utilizată în România pentru raportările SAF-T. Formatul de descriere este XML Schema Definition (XSD) si este utilă companiilor care dezvoltă aplicații pentru generarea automată a rapoartelor SAF-T;

  1. Anexa SAF-T – Structura_D.docx – conține anexa Declarației și descrie toate regulile de validare în formatul propriu ANAF;

  1. SAF-T OECD Schema version 2.0 – formatul standard OECD.

Precizăm că setul de documente, publicat pe portalul www.anaf.ro/Transparenta decizionala, este unul tehnic, iar formatul de expunere a informațiilor la nivelul documentelor elaborate a urmat linia prevazută de standardul OECD 2.0., datorită faptului că acesta se adresează, în acestă etapă, dezvoltatorilor de sisteme informatice.

În etapa următoare, ANAF va organiza reuniuni online pentru o mai bună diseminare a informațiilor legate de stadiul de dezvoltare a SAF-T.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, în calitate de Beneficiar, implementează cu sprijinul Ministerului Finanțelor proiectul intitulat „Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare” – cod SIPOCA 604, ce presupune implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți contribuabilii (SAF-T).

SAF-T reprezintă un pas important în procesul de transformare digitală, ce va contribui împreună cu celelalte inițiative de digitalizare ale ANAF la o reducere semnificativă a decalajului fiscal la TVA. Ne bazăm pe deschiderea și colaborarea mediului de afaceri pentru implementarea cu succes a acestui proiect precum și a celorlalte inițiative de digitalizare ale ANAF.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button