Avertizare!Cod portocaliu de inundații în județul Teleorman
În intervalul 31.05.2019, ora 16:00 – 01.06.2019, ora 24:00, în județul Teleorman, pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman) și Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).
Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.
Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
Măsuri luate pentru preîntâmpinarea unor eventuale probleme
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman a dispus subunităților subordonate din județ monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea ca urmare a manifestărilor hidrologice, precum și verificarea tehnicii de intervenție din dotare.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman monitorizează situația operativă prin dispeceratul integrat ISU-SAJ si prin intermediul autorităților publice locale din comunitățile aflate sub incidența avertizărilor, unde s-a organizat serviciul de permanență.
Până la această oră, nu au fost înregistrate situații care să impună intervenția structurilor specializate și nici apeluri în acest sens pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Efectivele de pompieri militari și voluntari, precum și comitetele locale pentru situații de urgență sunt pregătite să gestioneze eventualele situații de urgență ce pot aparea.
ISU Teleorman recomandă
Având în vedere că există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
– interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!