Actualitate

C.J. Teleorman:Insula Belina și Brațul Pavel nu au revenit în administrarea Apelor Române prin Hotărâre de Guvern

Comunicat de presă

În data de 20 mai a.c., a fost semnat Procesul verbal de predare-primire și Protocolul de Revenire prin care bunurile denumite generic Brațul Pavel și Insula Belina, aflate în administrarea Consiliului Județean Teleorman(CJT), revin în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR).

Semnarea acestor documente s-a făcut după o lungă tăcere a autorităților în drept, sesizate în repetate rânduri de Consiliul Județean Teleorman privind revenirea Brațului Pavel și a Insulei Belina în administrarea Apelor Române, aprobată încă din anul 2018, prin Hotărârea Consiliului Județean Teleorman nr. 135/2018.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de guvern din data de 21 mai 2020, emiterea unui act normativ în urma căruia Insula Belina și Brațul Pavel vor reveni la Apele Române, prezentând cu bună știință situația în mod fals.

“Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina şi a Braţului Pavel”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Pe cale de consecință, considerăm că cetățenii trebuie să cunoască situația reală și legală privind acest subiect, aflat de mult timp în atenția opiniei publice. Dincolo de politizarea lui excesivă, chiar și prin felul în care situația a fost prezentată în ședința de guvern de către premierul Ludovic Orban, care induce în mod eronat ideea, preluată apoi de presă, că s-ar fi luat vreo  măsură la nivel guvernamental, facem următoarele precizări:

Revenirea s-a făcut cu o întârziere nejustificată de 1 an și jumătate, iar ANAR a semnat Procesul verbal de predare-primire numai după numeroase adrese, demersuri justificate și, în mod clar, la insistențele CJT.

Considerăm că efectuarea demersurilor pentru înregistrarea proprietății statului, Insula Belina și Brațul Pavel, în evidențele instituțiilor competente se putea face cu mult timp în urmă.

Din păcate, s-a preferat să se tergiverseze situația și să fie ocolit răspunsul la toate demersurile legale, repetate, făcute de CJT pentru semnarea de către ANAR a Protocolului de Revenire, prin care bunurile denumite generic Brațul Pavel și Insula Belina urmau să revină în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”.

Concret, la baza revenirii Brațului Pavel și a Insulei Belina în administrarea Apelor Române, au stat Hotărârea nr. 135/2018 a Consiliului Județean Teleorman și „Protocolul de Revenire a unor părți de imobile din domeniul public al județului Teleorman și administrarea CJT în domeniul public al statului și administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, precum și a unor părți de imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea CJT în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” și NU o hotărâre de guvern.

 

PREȘEDINTE,

Ionel Dănuț Cristescu

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button