Actualitate

Campanie națională în domeniul transporturilor de mărfuri și persoane desfășurată de ITM

Comunicat de presă

Inspecția Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a desfășurat, pe parcursul anului 2023 – Campania națională în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă și călători, privind respectarea de către angajatori și lucrători a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, cod CAEN 49.

Transporturile rutiere interne de mărfuri și călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor. Numărul lucrătorilor accidentați din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri este situat imediat după cel din sectorul construcțiilor, raportat la numărul și gravitatea accidentelor de muncă. O pondere semnificativă în numărul accidentaților în muncă din domeniul transporturilor rutiere interne de mărfuri o reprezintă numărul lucrătorilor care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare/descărcare marfă. Prevenirea acestor accidente este o problemă, având în vedere cantitatea din ce în ce mai mare de mărfuri transportată rutier, precum și creșterea numărului de pasageri în transporturile rutiere de călători.

Obiectivele campaniei: reducerea numărului de accidentați, în accidente de muncă; identificarea de către toți angajatorii a riscurilor asociate operațiunilor de încărcare/descărcare, transport călători și stabilirea măsurilor preventive necesare; respectarea de către toți angajatorii/transportatorii, a instrucțiunilor privind verificarea tehnică a autovehiculelor înainte de plecarea în cursă.

Cele mai frecvente deficiențe constatate:

– lipsă organizare activitate de prevenire și protecție;

– lipsă măsurători la instalația electrică;

– mijloace de stingere incendii necorespunzătoare (extinctor expirat);

– lipsă fișe de post cu atribuții și responsabilități în domeniul ssm;

– lipsă evaluare de risc;

– lipsă plan de prevenire şi protecţie.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, au efectuat pe parcursul anului 2023, 51 acțiuni de control, în urma cărora au fost constatate un număr de 63 neconformități, fiind aplicate sancțiuni contravenționale conform legislației în vigoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button