Ce îl îndeamnă pe Viktor Orban să se poziționeze lângă Putin?

Ce îl indeamna pe Viktor Orban sa se poziționeze lângă Putin? Erdelyt akarom!
Nu mica a fost uimirea statelor membre NATO și UE când la declanșarea invaziei din Ucraina, Viktor Orban, premierul statului maghiar, stat membru NATO și UE, s-a poziționat lângă Vladimir Putin. Bine, Orban era cunoscut drept un “razvratit” în interiorul celor două structuri economica și militara, dar sa meargă pana a “tampona” inițiativele de sprijin ale UE și NATO pentru Ucraina, asta înseamnă destul de mult, creând îngrijorare în marile cancelarii europene. Și atunci, ce îl indeamna pe Viktor al Ungariei sa facă astfel de jocuri? As spune ca un răspuns ar fi frustrările maghiarilor fata de Tratatul de la Trianon. Și de aici, resentimentele revizioniste ale statului maghiar fata de România.
Ungaria nu si-a ascuns niciodată intenția de a rupe din Ardealul romanesc și din Slovacia. Și, în acest sens, Ungaria a pompat sume colosale comunităților maghiare din Slovacia și România, dar și unor entități cu influența maghiara din aceste teritorii. Asa au făcut și în Slovacia pana de curând, până în momentul în care statul slovac si-a securizat granițele prin promovarea unor legi clare. Romania nu a luat exemplul Slovaciei, s-a limitat sa privească de pe margine cum ungurii au făcut cam ce au vrut în Ținutul Secuiesc, Viktor Orban venind în România, în Ținutul Secuiesc când a vrut, fără sa ceara acceptul guvernanților de la București, a pompat sume imense în acest ținut, cu scopul de a “crea un culoar” între Ungaria și Ținutul Secuiesc. Acesta este primul pas spre agresiune și revendicare teritoriala asupra Ținutului Secuiesc din partea Ungariei.
Orban știe ca în demersul sau revansard, trebuie sa aibă un aliat de nădejde, iar acesta nu poate fi decât Putin, liderul unei tari cu potențial armat serios și puternice sentimente anti-romanesti.
După cum v-am informat în editorialul de ieri, Kremlinul prin laboratoarele sale de dezinformare, a scos pe piața informația ca “România va ataca și invada Transnistria și cu ajutorul NATO și a armatei Ucrainei va anexa R. Moldova”. De aici, scenariul “justificativ” pentru intrarea rușilor în Trasnistria și ocuparea statului moldovean.
Revenind la intențiile revansarde ale Ungariei, consider ca administrația de la București ar trebui sa devina mai vigilenta și sa ia masuri urgente în consecință, asa cum statul slovac a facut-o deja.
Marian Amuza