Actualitate

CJSU Teleorman: Apele sunt în retragere în localitatea Drăgănești Vlașca

Situația cea mai dificilă pe care autoritățile județene și locale au trebuit să o gestioneze în această perioadă ca urmare a fenomenelor meteorologice severe, cu precipitații abundente ce au cauzat inundații, a fost cea din localitatea Drăgănești Vlașca, unde 15 gospodării și 3 case de locuit au fost afectate.

De asemenea, pentru o perioadă de aproximativ 24 de ore, circulația autoturismelor pe drumurile E70 și DJ 503 s-a desfășurat cu dificultate, pe un singur sens, apa ajungând la o adâncime între 30 și 50 de cm. Pentru a evita producerea unor incidente, polițiștii teleormăneni care au asigurat fluidizarea traficului în zonă, au impus o restricție autoturismelor de până la 3,5 t pe DJ 503, asigurând și o rută alternativă spre orașul Videle, pe Drumul Comunal 18, Drăgănești Vlașca – Comoara – Botoroaga, cu revenire pe DJ 503.

Sub coordonarea Președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în zonă au fost efectuate o serie de lucrări hidrotehnice de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor și autoritățile locale, care au acționat cu mai multe utilaje specifice, apa începând să scadă semnificativ în următoarele ore.

La ora 18.30, pe E 70 (DN 6), circulația în localitatea Drăgănești Vlașca s-a reluat pe ambele sensuri, în condiții normale, iar pe DJ 503 restricția pentru autoturismele de până la 3,5 t se menține până când nivelul apei va scădea semnificativ și în acea zonă.

 

Alte intervenții

În după-amiaza zilei de astăzi, ca urmare a precipitațiilor abundente înregistrate în localitățiile Videle, Poeni, Preajba și Sârbeni, apa a pătruns într-o locuință și patru gospodării, cetățenii solicitând ajutor pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

La fața locului, alături de autoritățile locale, intervin  pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle cu un autocamion de intervenție multifuncțional (cisternă), patru motopompe și o autospecială de lucru cu apă și spumă.

Având în vedere dinamica situației operative și prelungirea avertizărilor hidrometeorologice, la nivelul județului se mențin activate grupa operativă a ISU Teleorman și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), situația  fiind monitorizată direct din teren de către conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

 

RECOMANDĂRI:

Deoarece riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare se menține, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;

– interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;

– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.

 

 

Centrul Județean de Comunicare al CJSU Teleorman                                                  

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button