Actualitate

Dezbateri privind evoluția pestei porcine africane și siguranța teleormănenilor în cadrul ATOP

Comunicat de presă

Săptămâna trecută, în Sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului Judeţului Teleorman, s-au desfăşurat lucrările şedinţei extraordinare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Teleorman.

În cadrul ședinței  au fost dezbătute unele probleme cu impact major pentru cetățenii din județul Teleorman, analizându-se toate aspectele legate de evoluţia pestei porcine africane (PPA) pe raza teritorială a judeţului Teleorman, precum şi măsurile întreprinse de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman privind controlul, combaterea şi eradicarea acestei epidemii.

De asemenea, Președintele Consiliului Judeţean Teleorman, Danuț Cristescu  a cerut să fie luate urgent măsuri mai ferme, cu mai multă celeritate, pentru rezolvarea problemelor cetățenilor care reclamă dispariția unor persoane, în special minori, dar și o conlucrare mai bună între toate instituțiile statului implicate în prevenirea și cercetarea faptelor grave care pun cetățenii în situații extreme de risc, în ceea privește viața și siguranța acestora.

La prezentarea aspectelor relevante ale procesului care a condus la situaţia epidemiologică actuală și dezbaterile privind evoluţia pestei porcine africane (PPA) a luat parte și reprezentantului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, dr. Tudor Viorel Constantin.

În cadrul discuțiilor, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a cerut ca pentru eradicarea acestui fenomen să colaboreze mai eficient toate instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, UAT-uri, Consiliul Judeţean Teleorman, Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman și Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Teleorman.

De asemenea, preşedintele consiliului judeţean a menţionat faptul că, reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman şi UAT-urilor, le revin responsabilităţi majore privind implicarea cu mai multă fermitate în tot ceea ce înseamnă punerea în aplicare a planului de contingenţă pentru PPA, astfel încât, prin fondurile pe care Consiliul Judeţean Teleorman le alocă din rezerva bugetară pentru aplicarea programelor naţionale de eradicare şi control a PPA, să se efectueze, în cadrul fiecărei gospodării cu suine din localităţile cu risc, operaţiuni de dezinfecţie. Totodată, a fost cerută monitorizarea modului de punere în aplicare a măsurilor dispuse, urmărind ca periodic instituţiile respective să informeze, în sensul celor stabilite, Consiliul Judeţean Teleorman.

În ceea ce priveşte situaţia unor târguri care au fost închise din această cauză, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a precizat că, deşi măsura dispusă a generat unele nemulţumiri ale cetăţenilor, îi asigură că aceasta este temporară şi are ca unic scop prevenirea răspândirii şi eradicării PPA.

În contextul în care în mass-media apar informaţii cu privire la existenţa, în mai multe judeţe, a unor clanuri de interlopi, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a solicitat reprezentantului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Teleorman întocmirea unei informări cu privire la posibila incidenţă a acestor fenomene pe raza judeţului Teleorman.

În finalul ședinței, președintele Consiliului Judeţean Teleorman a mulțumit Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică și tuturor instituțiilor implicate în asigurarea climatului de linişte şi siguranţă publică în judeţul Teleorman, pentru efortul depus și le-a cerut totodată, concentrarea eforturilor în acest scop.

 

 

 PREȘEDINTE,

Ionel Dănuț Cristescu

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button