
La fiecare 3 secunde, o persoană are nevoie de sânge. Din păcate, în România există permanent un deficit de sânge. Sub 2% dintre români donează sânge în timp ce media europeana este de 6%. Marea masă a celor care donează sunt donatori ocazionali, care se mobilizează adesea în contextul tragediilor intens mediatizate, însă doar pe durata perioadei în care subiectul este comunicat de posturile de știri/tv . Un procent de numai 20% dintre aceștia devin donatori constanți, categoria cea mai importantă de donatori.
Pentru a atrage atenția asupra lipsei acute de sânge la nivelul județului Teleorman, filiala de Cruce Roșie Teleorman lansează campania de donare de sânge „Donează sânge, salvează vieți!”
Primii care vor da startul donării de sânge sunt voluntarii filialei de Cruce Roșie Teleorman care se vor prezenta în zilele de 15 și 16 noiembrie a.c. la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman. Voluntarii îndeplinesc condițiile de donare și și-au propus să devină donatori constanți.
Campania face apel către populația din județ să conștientizeze nevoia de sânge și să facă un gest suprem, acela de a dona sânge, singurul produs ce nu poate fi produs, el poate veni doar de la donatorii voluntari.
“Oamenii au nevoie de o atenționare permanentă asupra nevoii de sânge și a faptului că lipsa lui poate pune în pericol viața celor care au nevoie urgentă de sânge. Sperăm ca oamenii din județul nostru să înțeleagă necesitatea acestei campanii și a faptului că printr-un gest simplu, pot salva viața a cel puțin trei persoane.”, a declarat Ecaterina Carmen Neață, director al Filialei Teleorman de Cruce Roșie.
De ce trebuie sa donez sange?
Sangele sanatos salveaza vieti. Refacerea periodica a rezervelor de sange este o necesitate constanta deoarece sangele se poate conserva doar pentru o perioada limitata inainte de utilizare. Este necesar ca un numar suficient de persoane sa doneze regulat pentru a garanta existenta permanenta a sangelui de fiecare data si in toate locurile in care este necesar.
Cum poti deveni donator de sange?
Vârsta cuprinsă între 18-60 ani
Greutate peste 50 kg
Să nu ai /fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), tuberculoză, sifilis, malarie, -ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Exista vreun pericol?
NU. Nu uitati ca veti fi acceptat ca donator de sange numai in cazul in care sunteti intr-o buna forma fizica. Sanatatea si bunastarea dumneavoastra sunt foarte importante pentru centrele de donare.
Acul si eprubeta utilizate pentru colectarea sangelui sunt furnizate in ambalaje sterilizate si de unica folosinta astfel incat procesul sa fie cat mai sigur cu putinta.
Donează sange, salvează vieți!
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale. Mai multe informații pe www.crucearosie.ro
Crucea Roșie Romana susține permanent activitatea de informare și conștientizare a importantei donării de sânge voluntare și neremunerate, cu scopul de a mari rezervele de sange gestionate de centrele de transfuzii la nivel național.Donarea de sânge trebuie să fie un profund act umanitar faţă de semeni, un gest nobil de ajutor destinat unei persoane aflate în suferință.