Actualitate

Două incendii la locuințe din Ciurari și Islaz stinse de pompieri pe 1 mai

Buletin informativ

Zilnic, peste 150 de pompieri militari teleormăneni au fost prezenți la datorie pe perioada minivacanței de 1 Mai, în scopul asigurării intervenției prompte în cazul producerii unor situații de urgență.

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la un număr de 57 de misiuni, după cum urmează:

– 50 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 2 evenimente rutiere, unul produs pe E70, în apropierea localității Buzescu și unul pe DN 52, între Alexandria și Crângu, în urma cărora au rezultat un număr total de cinci victime. În ambele situații, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru descarcerarea persoanelor rănite, acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cele două evenimente au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 2 misiuni pentru asigurarea măsurilor P.S.I., la o competiție sportivă și un eveniment cultural;

– 3 incendii, dintre care două izbucnite la casele de locuit ale unor cetățeni din localitățile Islaz și Ciurari și un incendiu de vegetație uscată pe raza comunei Piatra.

La Islaz, în ziua de 01 mai , incendiul a fost observat și anunțat în jurul orei 22.46, la fața locului fiind alocate două echipaje de stingere și un echipaj SMURD, din cadrul Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele. Sosiți la locul evenimentului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta generalizat la o casă și la o anexă gospodărească, cu risc mare de propagare la alte două locuințe aflate în imediata apropiere.

Pompierii militari turneni, sprijiniți de pompierii civili din cadrul SVSU Islaz, cu o autospecială de stingere, au reușit să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite după aproape trei ore de luptă cu flăcările.

Au ars ori au fost deteriorate casa de locuit și anexa gospodărească în proporție de circa 90%, pagubele fiind estimate la aproape 100000 de lei. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând cele două imobile învecinate, se ridică la peste 300000 de lei.

Din cercetările efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieșit că evenimentul s-a produs de la un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

La Ciurari, în seara zilei de 01 mai, în jurul orei 19.57, un cetățean a observat că din acoperișul unei locuințe iese fum, motiv pentru care a solicitat imediat ajutorul pompierilor militari roșioreni, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Trei echipaje de intervenție, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulață SMURD, au ajuns imediat la locul evenimentului, reușind să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite. Au ars ori au fost deteriorate de foc astereala din lemn și țigla acoperișului pe o suprafață de circa 25 mp.

Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 30000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a locuinței.

POMPIERII RECOMANDĂ …

Având în vedere cele două cauze probabile de izbucnire ale incendiilor de locuințe și pentru ca astfel de evenimente să fie evitate, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button