Actualitate

Exercițiu al pompierilor pentru gestionarea unui incendiu și accident rutier cu victime multiple

Comunicat de presă

Astăzi, 27 iunie 2024, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unor situații de urgență generate de un incendiu și de un accident rutier, cu victime multiple.

Evenimentele cuprinse în scenariu s-au desfășurat simultan, în două locații diferite, pe raza municipiilor Alexandria și Turnu Măgurele, astfel încât să se poată observa și verifica modul de gestionare a ambelor situații de urgență, care au necesitat alocarea de forțe și mijloace de intervenție suplimentare.

Conform planului de desfășurare a acestui exercițiu, pe centura ocolitoare a municipiului Alexandria s-a produs un accident rutier grav, între trei autovehicule, dintre care și un microbuz de transport persoane, în care se aflau 10 pasageri.

Având în vedere numărul mare de oameni implicați în acest eveniment, la nivelul județului Teleorman s-a pus în aplicare Planul Roșu, care presupune suplimentarea forțelor de intervenție, în special pe parte medicală. Și pentru ca situația să fie și mai delicată pentru salvatori, pe platforma unui operator economic din municipiul Turnu Măgurele, la un depozit de amoniac, din cauza unui scurtcircuit electric, a izbucnit un incendiu, cu pericol de extindere la întreaga clădire. În încercarea personalului angajat de a stinge focul, doi bărbați au suferit arsuri la nivelul membrele și au rămas blocați în clădire, necesitând evacuarea de urgență și acordarea primului ajutor calificat.

Alertate, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman s-au deplasat în locațiile menționate de apelanți pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au executat următoarele operațiuni pentru desfășurarea intervențiilor: recunoașterea zonelor unde s-au produs evenimentele, constituirea echipelor de căutare-salvare, descarcerarea persoanelor din caroseriile deformate ale mașinilor, realizarea evacuării victimelor, asigurarea asistenței medicale, transportul acestora la unitățile spitalicești și stingerea incendiilor în limitele găsite.

Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă, precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Toate operațiunile de salvare s-au derulat în conformitate cu scenariile exercițiului, alături de forțe și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman, Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman și membrii Flialei de Cruce Roșie Teleorman.

Obiectivele acestui exercițiu au fost:

– perfecționarea deprinderilor privind executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență produse la un obiectiv ce se află sub incidența directivei SEVESO;

– verificarea viabilităţii sistemului informaţional-decizional la nivelul structurilor angrenate în cazul producerii unuor astfel de evenimente;

– verificarea modului de răspuns al tuturor instituţiilor cu atribuţii în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului;

– verificarea capacității operaționale a forțelor participante;

– verificarea personalului și mijloacelor tehnice de comunicații și a viabilității legăturilor operative pentru asigurarea conducerii și controlului forțelor proprii;

– verificarea viabilității documentelor de conducere, standardelor și procedurilor operaționale pentru gestionarea unor situații cu un grad ridicat de complexitate în vederea perfecționării acestora, testarea capacității de reacție și intervenție.

 

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button