Politic

Florin Piper Savu: ” Datoria publică – o realitate crudă, nu poveste cu Supermani!”

Declarație politică

Potrivit Ministerului Finanțelor, datoria publică a României a depășit, în premieră, pragul de 50 % din PIB, în lunile ianuarie (50,2%) și februarie (50,6 %), în contextul în care România a primit și un împrumut de 1,9 miliarde de euro sub formă de prefinanțare din PNRR, împrumut cu impact asupra nivelului datoriei publice.

Datoria publică a României s-a dublat în ultimii șase ani, de la 269 miliarde de lei la finalul anului 2015, la 577 miliarde lei la finalul anului 2021. Ca procent din Produsul Intern Brut, în perioada guvernării PSD, 2015-2019, datoria publică a scăzut de la vârful de 39,4% în 2014, la 35,3 % la finalul lui 2019.

Începând cu anul 2020, datoria publică a crescut cel mai accelerat, explodând la 47,4% din PIB, la finalul acestui an, adică un plus de 128 miliarde de lei într-un singur an, iar în anul 2021, datoria publică a mai făcut un salt de 77 miliarde de lei.

România plătește acum pentru incompetența guvernării de dreapta din ultimii doi ani, care a amanetat viitorul României. Cîțu a preluat de la PSD o datorie guvernamentală de 35% din PIB, iar când a fost demis a lăsat o datorie de 49%, o diferență de +14 puncte procentuale, devenind astfel cu adevărat erou de poveste,după cum însuși se visa, întrucât a crescut datoria publică în doi ani cât alții în zece.

SupermanCîțu, ca ministru al finanțelor și apoi ca premier, s-a împrumutat mult și prost, devenind astfel eroul negativ în povestea ce avea ca miză viitorul României. În total, a împrumutat peste 270 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un sfert din PIB-ul anual al României!

Din păcate, împrumuturile uriașe ale lui Cîțu nici nu au îmbunătățit economia, nici nu au adus mai mulți bani în buzunarele românilor. În epoca SupermanCîțu s-au înregistrat vârfuri de împrumut de aproape 3 ori mai mari decât valoarea împrumuturilor făcute de Guvernul actual, în primele două luni ale anului. Acestea au fost rezultatele acțiunilor fantastice ale ”supereroului” Cîțu – împrumuturi mari cu eficiență mică.

Românii își leagă speranțele de PSD pentru a repara dezastrul guvernării de dreapta, așa cum a făcut de fiecare dată, și așteaptă o guvernare care să lucreze pentru ei.

Timpul României fantastice din imaginația bulversată a lui Cîțu a apus. Acum avem cu toții responsabilitatea să facem din România reală o țară unde românii nu duc grija zilei de mâine, bătrânii se bucură de respect, iar copiii au o copilărie fericită !

Deputat P.S.D. Teleorman

Florin Piper-Savu

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button