Politic

Florin Piper-Savu: ” Majorarea pensiilor este absolut necesară!”

Declarație politica

Salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult povara inflaţiei.

În luna septembrie indicele preţurilor de consum a crescut peste aşteptări, cu o rată anuală de 15,9%, cea mai mare din septembrie 2003. Preţurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 19,1% la alimente, de 70,6% la gazele naturale, cea mai mare creştere anuală a prețului în categoria produselor nealimentare, până la 25%, la energie electrică, doar preţul combustibililor şi-a temperat creşterea anuală până la 28,8%, de la 31,5%. Puterea de cumpărare a leului din luna septembrie 2022 a scăzut cu 52,9% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Inflația record, creşterea preţurilor la alimente, energie şi gaze, devastează viaţa pensionarilor și i-a determinat să protesteze cerându-și dreptul la o bătrânețe lipsită de grija zilei de mâine după o viaţă de muncă.

Conform datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice, în România trăiesc 4,8 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei. 3,3 milioane de români au o pensie sub 2.000 de lei, iar 1,1 milioane sunt beneficiari de indemnizaţie socială în valoare de 1000 lei.

Nivelul de trai al pensionarilor a fost grav afectat de tăierea cu 26% a dreptului de pensie, în anul 2020, punctul de pensie fiind redus de la 1.775 de lei, prevăzut în lege, la 1.442 de lei.

De la intrarea la guvernare, PSD „a pus pe masa coaliţiei” soluţii la probleme sociale. De fiecare dată când s-a aflat la guvernare, PSD a adus bunăstare cetăţenilor, prin politicile publice pozitive şi măsurile de sprijin luate în favoarea fiecărei categorii a populaţiei.

PSD rămâne consecvent scopului său de a asigura o viață demnă pentru fiecare român și pregătește un program de măsuri sociale ca sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023, susținând că măsurile guvernului trebuie să se concentreze pe protejarea românilor cu venituri mici.

Fundamentată pe o analiză economică serioasă, din care reiese în mod clar că o astfel de măsură este sustenabilă pentru anul 2023, PSD a propus în coaliție o majorare a pensiilor cu minim 10% de la 1 ianuarie, având în vedere și necesitatea asigurării unui echilibru între măsurile sociale şi cele economice, dar se opune categoric ipotezei apărute în spațiul public potrivit căreia majorarea punctului de pensie cu cel puțin 10% ar urma să se acorde în două tranșe.

Majorarea pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023 este absolut necesară, în special pentru protejarea pensionarilor cu venituri mici a căror putere de cumpărare a fost serios afectată de inflația globală și de criza energetică ce se manifestă la nivel european.

Respectul nostru pentru cei care au muncit o viaţă întreagă, ne-au oferit un cămin și un viitor, poate fi exprimat doar prin adoptarea de politici, programe și măsuri menite să le asigure o bătrânețe demnă și sigură.

Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button