Florin Piper-Savu: “Recensământul, între responsabilitate și satisfacerea membrilor de partid”
Declarație politica

Ne aflăm în plină desfășurare a acțiunii de recenzare a populației și a locuințelor, cercetare statistică de amploare și de mare importanță deoarece datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru aplicarea politicilor publice, naționale și locale, atât în domeniul economic, cât și social.
România are nevoie să știe care este populaţia rezidentă nu numai la nivel naţional, dar şi la nivelul fiecărei localități în parte. Datele obţinute la nivelul fiecărei ţări sunt folosite pentru calcularea indicatorilor la nivel european, de aceea este foarte importantă calcularea cu cât mai mare exactitate a populaţiei rezidente a României, aflată într-o perioadă de declin demografic. De asemenea, este cunoscut faptul că foarte multe fonduri europene sunt distribuite în funcție de populația rezidentă.
Realitatea ne arată un ritm de recenzare extrem de scăzut în această a doua etapă, care presupune intrarea în teren a recenzorilor și desfășurarea față în față a interviului cu cetățenii. Într-o lună nu s-au recenzat decât 1 milion de persoane din cele circa 10 milioane de persoane care trebuie recenzate, adică o medie de 70 mii/zi, în condițiile în care media în perioada de autorecenzare a fost cel puțin dublă.
Cauzele ritmului scăzut de recenzare trebuie căutate și în modul în care au fost selectați coordonatorii și recenzorii șefi de la nivelul unităților administrativ teritoriale, selecție care, nu în toate cazurile, s-a realizat cu repectarea prevederilor legale.
La nivelul municipiului Roșiorii de Vede, propunerile transmise pentru selecția coordonatorului și celor 3 recenzori șefi, deși s-a avut în vedere atât pregătirea profesională cât și experiența anterioară în coordonarea și finalizarea cu succes a unor acțiuni de o asemenea amploare, reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul județului și președinte al comisiei județene, a considerat să ignore propunerile făcute de primarul municipiului, președinte al comisiei locale de recenzare, deși există prevederi legale clare în acest sens. Selecția s-a realizat, se pare, doar pe criterii politice; persoane fără experiență în astfel de acțiuni au fost desemnate pentru responsabilități cărora nu le pot face față.
În situația dată, a arunca responsabilitatea eșecului acestei acțiuni extrem de importantă pe seama unei organizări slabe la nivelul primăriei este nu numai incorectă, ci și imorală.
Efectele unui recensământ de succes poate nu se vor vedea în viitorul apropiat, însă cu siguranță vor avea implicații benefice majore pentru noi și pentru generațiile următoare. Calitatea și finalitatea acestei acțiuni extrem de importante ține de profesionalismul și responsabilitatea celor implicați, e timpul ca decidenții să înțeleagă acest lucru și să corecteze astfel de derapaje precum cele ale prefectului de Teleorman.
Deputat P.S.D. Teleorman
prof. Florin Piper-Savu