Politic

Ica Florica Calotă: ” Mai multe drepturi și măsuri de protecție pentru persoanele cu dizabilități”

Declarație de presă

Mai multe drepturi, măsuri de protecție și sprijin financiar pentru persoanele cu dizabilități

Am adoptat, împreună cu colegii din Camera Deputaților, o lege care asigură suportul necesar persoanelor cu dizabilități pentru reintegrarea în comunitate și condiții mai bune de trai.

Legea privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a institutionalizării asigură cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri concrete de protecție socială pentru această categorie vulnerabilă.

Persoanele cu handicap pot beneficia, în funcție de nevoile fiecăruia, de servicii sociale, asistenți personali profesioniști, îngrijire la domiciliu, locuințe sociale, recuperare neuromotorie, servicii de asistență și suport pentru reintegrarea în comunitate și chiar o viață independentă.

Sunt prevazute în lege și o serie de alte beneficii pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc centrele rezidențiale publice pentru a se integra în comunitate cum sunt cele de locuire și tranziție.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta pentru gratuitate la transportul interurban sau bonuri de carburant pentru mașina familiei, a asistentului personal sau însoțitorului. De asemenea, pot obține credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile concrete din legea pe care am adoptat-o, astăzi, în Camera Deputaților și care le poate schimba viața multor grupuri de persoane vulnerabile prin suportul oferit de statul român.

Conform datelor oficiale, la sfârșitul anului 2020, iî județul Teleorman erau asistate în sistem rezidențial 119 persoane cu dizabilități, iar prin aplicarea legii numărul acestora ar putea să scadă la 81 până în 2026.

Ică Florică Calotă, deputat PNL Teleorman

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button