Incendii devastatoare la Moșteni și Seaca.Din primele cercetări,incendiul de la Seaca a fost provocat de un membru al familiei
Intervenții dificile la Moșteni și Seaca
Dintre misiunile pompierilor militari, cele mai dificile au fost în localitățile Moșteni și Seaca, unde salvatorii s-au luptat ore întregi cu flăcările, acestea amenințând să distrugă importante bunuri materiale.
La Moșteni, incendiul izbucnit la un depozit de furaje din proprietatea unei ferme de animale, în care se aflau aproximativ 420 t de baloți de lucernă și paie, a fost stins după aproape 11 ore, cu ajutorul a trei autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul subunităților de pompieri din Piatra și Alexandria și trei autocisterne puse la dispoziție de operatorul economic, care au asigurat alimentarea cu apă a echipajelor de intervenție.
Misiunea a rezultat cu salvarea de bunuri materiale apreciate la peste 2 000 000 de lei, reprezentând un siloz de porumb și un adăpost de animale în care se aflau 180 de bovine. Valoarea pagubelor produse de incendiu a fost estimată la suma de 100 000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza scânteilor mecanice rezultate de la un utilaj agricol care a efectuat lucrări în zona depozitului de furaje.
În localitatea Seaca, la sosirea echipajelor de pompieri din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autocisternă și o ambulanță SMURD, locuința unui cetățean era cuprinsă de flăcări în proporție 90%.
Militarii au reușit să stingă focul în limitele găsite, după aproximativ o oră și jumătate, fiind salvate bunuri de aproape 5000 de lei. Pagubele, reprezentând acoperișul casei de locuit pe o suprafață de cca. 100 mp, două paturi, un aragaz, trei butelii, trei șifoniere, un televizor și mai multe materiale textile, au fost estimate la suma de 50000 de lei.
Din primele verificări efectuate, a reieșit că incendiul a fost, cel mai probabil, pus intenționat de către unul dintre membrii familiei, în urma unei altercații. Cazul a rămas în atenția poliției pentru cercetări.
42 de intervenții în 48 de ore
În ultimele 48 de ore, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman au fost solicitate să intervină la 42 de evenimente, care puneau în pericol viața ori bunurile materiale ale oamenilor, astfel:
– 33 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale deosebite;
– 7 incendii, dintre care trei izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Seaca, Bragadiru și Balaci, un incendiu de furaje la o fermă din satul Moșteni, comuna Furculești și trei incendii de vegetație uscată;
– o misiune de deblocare a unei uși de apartament pentru a facilita accesul personalului SAJ Teleorman la o persoană cu probleme medicale;
– o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la un accident rutier.
RECOMANDĂRI
Având în vedere faptul că în această perioadă se efectuează unele lucrări de distrugere a vegetației uscate în cadrul gospodăriilor, cu ajutorul „focului deschis”, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire:
– desfăşurarea arderii să se realizeze numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– vegetaţia uscată şi resturile vegetale să se colecteze în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– să se curăţe de vegetaţie uscată suprafaţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea să se efectueze în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– la fața locului să fie asigurate mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii;
– arderea să fie permanent supravegheată;
– înainte de părăsirea locului arderii, cetățenii trebuie să se asigure de stingerea totală a focului;
– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În ceea ce privește prevenirea incendiilor de locuințe, rugăm cetățenii să manifeste în continuare atenție sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să curețe și să verifice periodic coșurile de fum, să evite supraîncălzirea sobelor, să amplasese materialele ușor combustibile la o distanță de siguranță față de acestea, să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate, să nu folosească improvizații și să nu lase copiii în locuințe nesupravegheați, cu mijloacele de încălzire în funcțiune.
Foarte important!
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.