ActualitateSocial

Incendiile de vegetație uscată iau amploare în Teleorman!22 de intervenții ale pompierilor în ultimele două zile

Incendiile de vegetație uscată au luat amploare în această perioadă în județul Telorman din iresponsabilitatea oamenilor care folosesc focul deschis pentru arderea gunoaielor și a vegetației uscate din gospodării și terenuri.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU Teleorman, în doar două zile pompierii militari au intervenit la stingerea a 22 de incendii de vegetație uscată pe raza localităților Siliștea,Blejești,Stejaru,Guruieni,Peretu,Islaz,Drăgănești Vlașca,Plosca,Guruieni,Zimnicea,Turnu Măgurele,Năsturelu,Prunaru,Suhaia,Izvoarele,Ciolănești,Gărăgău ,Lunca.

Din cauza fumului dens care a redus vizibilitatea, traficul rutier a fost îngreunat formându-se coloane de mașini pe tronsoanele afectate.

Zonele afectate de incendii au fost greu accesibile pentru autospecialele de intervenție ,iar vântul puternic a favorizat propagarea rapidă a focului la vecinătăți,cu riscul de a ajunge în gospodării ,curți ale unor asociații agricole și litiera unei păduri,informează ISU Teleorman.

Una dintre cele mai dificile intervenții a avut loc pe raza localității Stejaru,unde focul se manifesta pe o suprafață de 6 ha,existând riscul ca flăcările să se extindă la litiera pădurii din apropiere.Zona de ardere a fost izolată cu ajutorul unui tractor cu plug al Ocolului Silvic.Valoarea pagubelor materiale a fost estimată la suma totală de 10 mii de lei,iar bunurile salvate în valoare de 100 de mii lei.

Pentru evitarea unor consecințe grave asupra comunității sau pierderea de vieți omenești,ISU Teleorman recomandă cetățenilor respectarea măsurilor preventive privind folosirea focului deschis în gospodării și pe terenuri.

-arderea se realizează numai pe timp de zi si în condiții meteorologice fără vânt

-colectarea vegetației uscate în grămezi a căror cantitate să fie controlată

-arderea se realizează în zone care nu permit propagarea focului

-asigurarea de mijloace și materiale pentru stingerea eventualelor incendii

-supravegherea permanentă a arderii

-interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor

ISU Teleorman avertizează că aceste fapte ,potrivit HG 537/2007,constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei.

Totodată53293131_419211778831291_5494779342284128256_n ,conform prevederilor Legii 307/2006 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei, „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button