Incendiu puternic la o anexă gospodărească din Dobrotești
10 incendii de vegetație uscată într-o singură zi
Aproape două ore și jumătate a durat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede și Punctului de lucru Dobrotești pentru a stinge un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, cu pericol de propagare la o casă de locuit din localitatea Dobrotești.
Evenimentul a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 în cursul zilei de ieri, în jurul orei 16.22, la fața locului ajungând rapid trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Incendiul, care se manifesta cu flacără deschisă, generalizat la o anexă gospodărească în acoperișul căreia era amenajat un fânar, amenința să se extindă la casa de locuit din imediata apropiere. Prin dispozitivele de intervenție realizate și măsurile luate operativ, pompierii au reușit să protejeze locuința și bunurile din vecinătate, focul fiind localizat în cel mai scurt timp.
În ceea ce privește misiunea de stingere totală a incendiului, aceasta a durat aproximativ două ore și jumătate din cauza cantității mari de materiale ușor combustibile cuprinse de flăcări. Au ars ori au fost deteriorate o anexă gospodărească, alcătuită din patru camere, realizată din bolțari, fânarul din podul anexei, 28 de cutii de stupi de albine, cca. 1200 kg de grâu, 1000 kg de porumb, 600 kg de lemne de foc, 1500 kg de cărbuni, 1000 kg de lucernă, 500 kg de uruială, o moară de uruială, un cazan de țuică, un generator electric, o motocoasă, o drujbă, o motopomă și mai multe bunuri de uz gospodăresc.
Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit, a fost estimată la suma de 80000 de lei, iar cea a pagubelor produse de incendiu la cca. 35000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că vinovat de producerea acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a anexei.
Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime care să necesite acordarea primului ajutor din partea paramedicilor SMURD.
45 de misiuni în sprijinul cetățenilor
În ultimele 24 de ore, salvatorii teleormăneni au fost implicați în 45 de misiuni pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător, după cum urmează:
– 20 de intervenții ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– 1 accident rutier, pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor;
– 10 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriști;
– un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, cu pericol de propagare la o locuință, în localitatea Dobrotești;
– 2 misiuni de transport persoane confirmate COVID 19 către unitățile spitalicești;
– 2 decontaminări ale autospecialelor de intervenție folosite la transportul persoanelor confirmate cu noul coronavirus;
– 5 activități de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV-2.
10 incendii de vegetație uscată
În cursul zilei de ieri, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a zece incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriști, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic. Din fericire, salvatorii noștri au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești.
Aducem la cunoștința cetățenilor faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă.
Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.