Interviu cu Gabriel Costea, arbitrul roșiorean promovat în lotul Ligii a treia
Din sezonul 2024-2025, care va debuta la sfârșitul lunii august, Municipiul Roșiori de Vede va avea din nou, după, 9 ani, un arbitru asistent în cadrul lotului de arbitri pentru Campionatul Național al Ligii a 3-a. Numele său este Costea Gabriel, produs al Colegiului Municipal de Arbitri Roșiori de Vede, un tânăr în vârstă de 22 ani, care țintește tot mai sus în activitatea de arbitru. Acesta a acceptat să ne acorde un interviu în exclusivitate despre parcursul său până în acest moment în lumea arbitrajului românesc.
Reporter: Salut, Gabi și felicitări pentru promovare! Pentru început, spune-ne, te rog, cum ai pășit în lumea arbitrajului și la ce vârstă.
Gabriel Costea: Salut! Mulțumesc, în primul rând, pentru atenția acordată. Încă de la vârsta fragedă de 14 ani am intrat în lumea arbitrajului, prin intermediul domnului Aurel Tănase, care m-a ghidat în primii pași ai acestei cariere.
Reporter- Care au fost valorile și motivele care te-au îndemnat să împarți dreptatea pe terenul de fotbal?
Gabriel Costea: Valorile care m-au îndemnat au fost integritatea, imparțialitatea și respectul pentru joc, dar si pentru jucători. M-a motivat dorința de a contribui la un fotbal corect și bine organizat, dar și pasiunea pentru sport. Aceste valori m-au ajutat să cresc profesional și să rămân dedicat rolului de arbitru.
Reporter: Ce înseamnă activitatea de arbitru pentru un tânăr?
Gabriel Costea: Arbitrajul este o activitate care te disciplinează foarte mult. Consider că această activitate are multe beneficii pentru un tânăr, de la a face sport până la a învăța cum să comunici cât mai eficient cu oamenii. M-a învățat să fiu responsabil și să iau decizii rapide și corecte sub presiune.
Reporter: Cum se vede fenomenul de la nivelul ligilor inferioare din perspectiva ta, de arbitru?
Gabriel Costea: Din perspectiva mea, fenomenul de la nivelul Ligii a 3-a nu se compară cu cel de la ligile inferioare, este cu totul altceva. Nivelul de profesionalism, intensitatea jocurilor și cerințele pentru arbitri sunt mult mai ridicate la nivelul Ligii a 3-a. Însă ligile inferioare reprezintă baza unde ne formăm cu toții ca oameni și ca sportivi, indiferent că vorbim de competițiile de copii și juniori sau de cele locale, acestea reprezintă locul unde înveți, crești și unde respectul trebuie să primeze în permanență.
Reporter – Promovarea ta pune din nou Municipiul Roșiori de Vede pe harta arbitrajului românesc, după 9 ani. Ce a însemnat pentru tine toată această perioadă, încununată cu promovarea în Lotul național al Ligii a 3-a?
Gabriel Costea: Toată această promovare a însemnat foarte multă muncă și ambiție pe parcursul unui an întreg, în care am avut 5 etape de verificare, la aproximativ 2 luni fiecare. Am avut nevoie de constanță în pregătire pe toate planurile: fizic, teoretic, dar și video, ca să fac față tuturor probelor.
Reporter: Acum poți fi considerat un model pentru colegi. Putem auzi în curând și de alți arbitri din cadrul colegiului roșiorean care să repete performanța ta?
Gabriel Costea: Cu siguranță vor fi și alți colegi care vor performa pe viitor. Eu voi încerca pe cât posibil să îi ajut în privința acestui aspect și să le ofer sprijinul necesar pentru a-și atinge obiectivele.
Reporter: Ce planuri ai mai departe în lumea arbitrajului?
Gabriel Costea: Am doar un singur plan care poate spune totul: să obțin ecusonul FIFA.
Reporter: În final, ce mesaj ai pentru comunitatea arbitrilor din județul Teleorman și bineînțeles, pentru iubitorii fotbalului?
Gabriel Costea: Doresc să transmit tuturor arbitrilor care își doresc să promoveze să aibă încredere în ei, ambiție și disciplină, iar rezultatele vor veni cu siguranță. Iubitorilor fotbalului le transmit să respecte arbitrii și să susțină spiritul fair-play-ului. Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului președinte al Colegiului de Arbitri din Roșiori de Vede, Aurel Rusu, pentru toate sfaturile și sprijinul acordat încă de la începutul carierei de arbitru.