Actualitate

ISU Teleorman- în două zile, 23 de incendii și 38 de cazuri smurd

Buletin informativ

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 68 de evenimente, după cum urmează:

– 38 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 23 de incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, izbucnite pe raza localităților Roșiorii de Vede, Uda Clocociov, Năvodari, Baldovinești, Drăgănești de Vede, Peretu, Videle, Vânători, Turnu Măgurele, Ciuperceni, Poroschia, Țigănești, Fântânele și Traian, precum și în apropierea DJ701 și DJ 504, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea. Aceste incendii au fost stinse în limitele găsite de către pompierii militari teleormăneni, reușindu-se astfel salvarea de importante bunuri materiale.

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ. Atunci când flăcările s-au manifestat pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari au raportat de îndată coordonatele către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Le reamintim cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Totodată, facem mențiunea că se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”, iar „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia” poate fi sancționată cu amendă de la 1001 la 2500 de lei.

Deoarece în această perioadă se observă o tendință de creștere numărului de incendii de vegetație uscată, care pot pune în pericol viețile cetățenilor, bunurile materiale ale acestor și mediul înconjurător, facem apel la toți proprietarii de terenuri agricole/administratorilor acestora să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște și să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica producerea lor. Pentru ca riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de către trecători/călători să fie eliminat, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze F ȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 7 alte misiuni, dintre care: patru transporturi de pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV2 la spital, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate, două intervenții în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane supraponderale, cu probleme de sănătate și o intervenție pentru salvarea unui animal, căzut într-un canal.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 10 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din municipiul Roșiorii de Vede, din domeniul alimentației publice, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 26 de sancțiuni contravenționale.

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I. la 7 verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane, aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 4 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua în perioada următoare activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button