Actualitate

ITM controlează măsurile aplicate pentru angajați în perioada de caniculă

Comunicat de presă

Având în vedere că în această perioadă Administrația Națională de Meteorologie anunță manifestarea pe teritoriul României a unor temperaturi deosebit de ridicate, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratele Teritoriale de Muncă, va urmări modul de respectare a prevederilor “Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman solicită tuturor angajatorilor din județ să respecte prevederile O.U.G. nr.99/2000.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37oC sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure cel puțin următoarele măsuri:

reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

asigurarea ventilației la locurile de muncă;

alternarea efortului dinamic cu cel static;

alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer ;

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

asigurarea echipamentului individual de protecție;

asigurarea de dușuri.

Reamintim angajatorilor care nu pot asigura condiţiile elementare de protecție în perioadele cu temperaturi ridicate că au posibilitatea de a lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade ale zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Aceste măsuri se pot aplica în cazul în care condițiile climatice nefavorabile se mențin cel puțin două zile consecutiv.

În ceea ce privește recuperarea timpului nelucrat și modalitatea de plată, angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare. Astfel, recuperarea timpului nelucrat poate fi făcută prin următoarele modalități: prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:

– asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman se vor afla pe teren, pentru o monitorizare permanentă a modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button