Actualitate

ITM desfășoară campania “Muncește legal! Cunoaște- ți drepturile!’

Comunicat de presă

 

 

Inspecția Muncii desfășoară, prin inspectoratele teritoriale de muncă, acțiunea de informare și de conștientizare :” MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE”. 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, au demarat acțiunea de informare și de conștientizare :” MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE”.

Prin această acțiune de informare se urmărește creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată(munca”la gri”).

Prin pliantul elaborat de către Inspecția Muncii, se realizează informarea lucrătorilor cu privire la drepturile și obligațiile pe care aceștia le au în raport cu angajatorii și cu privire la riscurile la care se expun atunci cînd acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri”.

Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită ”la negru”, pe lângă salariul declarat și fiscalizat.

Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă și înmânarea unui exemplar pentru salariat, îi revine angajatorului. Contractul de muncă se încheie în formă scrisă înainte de a începe activitatea, iar “perioada de probă” se desfășoară după semnarea contractului individual de muncă. Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârsta de15 ani, pot fi angajați în baza contractului individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, numai dacă munca prestată nu le pune în pericol sănătatea și pregătirea profesională.

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, distribuie pliante atât în locurile de muncă în care se desfășoară acțiuni de control, cât și în locuri consacrate ca având afluență de persoane, piețe, târguri, primării, gări, autogări, stații de transport în comun, etc, inclusiv în mediul rural.

Având în vedere faptul că o informare publică reprezintă un element important în conștientizarea angajatorilor, lucrătorilor, a reprezentanților acestora și a publicului larg, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, se găsesc informații privind acțiunea :” MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE”.

 

 

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button