Opinie

“Laboratoarele” propagandei rusești construiesc scenariul justificativ al atacării Republicii Moldova?

Cum mută România?

“Laboratoarele” propagandei ruse construiesc scenariul justificativ al atacarii Republicii Moldova. Cum “muta” România?

“Laboratoarele” de propaganda de la Moscova încearcă sa atragă România în conflictul armat. Acest aspect era previzibil încă de la declanșarea invaziei în Ucraina, cunoscut fiind telul Rusiei putiniste de a reconstrui marele imperiu sovietic, pierdut în anii 90 când mai multe tari ex-sovietice si-au obținut suveranitatea. Era limpede ca odată declanșat acest conflict, rusii vor emite pretenții fata de zona de Est a Europei, aici fiind și zona tampon între NATO și Rusia. Și dacă rusii nu își mai pot impune influența în tari precum Polonia și România, state care sunt membre NATO și care s-au distanțat mult de Rusia, au atras de partea lor Ungaria, o tara care chiar dacă este membra NATO, încă este dominata de sentimente revizioniste fata de România, au invadat Ucraina și acum încearcă sa creeze un culoar între ținuturile pro-ruse Transnistria și Crimeea. Și pentru a crea acest coridor, rusii nu o pot face decât atacând R. Moldova, un stat independent, neutru fata de conflictul cu Ucraina, dar slab pregătit militar și apropiat României.

După cum stau lucrurile în momentul de fata, luând în serios declarațiile liderilor de la Moscova, nu putem sta liniștiți, întrucât o invazie a Rusiei în Moldova, ar atrage de la sine o posibila reacție a Bucureștiului, care ar ajuta cu armament Chișinăul. Problema este ca Moldova nu are o armata, asa cum are Ucraina și bine pregătită. Dar asta este alta poveste.

Revenind la scenariul posibil legat de invadarea Moldovei, o intervenție de întrajutorare militara a României pentru Moldova, este exact ceea ce își dorește Moscova care, propagandistic a pregătit terenul invaziei. A trimis în spațiul public amenințări de genul:” Cine ajuta cu armament în conflict devin tari ținta” și, mai grav ieri, “România vrea sa invadeze Transnistria, sa supună la persecuții populația de limba rusa și sa anexeze R Moldova cu sprijinul NATO și ajutorul militar al armatei ucrainene.” Hopa, nu cumva aceasta fraza seamănă izbitor cu declarațiile Moscovei cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei, când au spus ca “Rusia va efectua o intervenție militara în zonele Donbas și Lugansk, pentru ca acolo Ucraina persecuta populația de etnie rusa”!?…

Scenariul folosit acum de Rusia seamănă izbitor cu cel folosit la declanșarea conflictului cu Ucraina, iar România trebuie sa fie extrem de atenta întrucât este limpede ca Moscova încearcă sa ne atragă intr-un conflict cu impact inimaginabil.

Situația pe frontul de Est este extrem de volatilă și se derulează cu repeziciune și, ce este cel mai grav, cu o mare doza de imprevizibil.

Marian Amuza

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine
Back to top button