Actualitate

Mâine, Taina Sfântului Maslu și recital de colinde la mănăstirea Cosoteni

Duminică, 10 decembrie 2023, începând cu ora 16.00, la Mănăstirea Coșoteni de lânga Rosiori de Vede, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu de obște de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

“Slujba prin care se înalță rugăciuni pentru mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, va fi oficiată la Mănăstirea noastră, duminica aceasta, 10 decembrie 2023, începând cu ora 16.00 de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Credincioși se vor bucura așadar, de binecuvântarea arhierească dar și de rugăciunile rostite de către ierarhul Eparhiei și a preoților, către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care vor fi prezenți, dar și a celor ce se află în spitale, azile sau la casele lor, pe patul de suferință, anul 2023 după cum bine știm, a fost proclamat drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.” – protos. Ciprian Florea, Starețul Mănăstirii Coșoteni.

Ca și în anii trecuți, în luna decembrie, după oficierea Tainei Sfântului Maslu, va avea loc și un mic concert de colinde menit ca în această perioadă să ne pregătească duhovnicește pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

“Cu toții ne amintim cu drag, în pragul sărbătorilor prilejuite de Nașterea Domnului, de vremea copilăriei. Momentele în care, de mână cu bunica ori cu părinții, mergeam la colindat sunt parte din ființa noastră și nu pot fi șterse din memorie. Două strofe cântate din două respirații, încununate de „La anul și la mulți ani!”, formau colinda noastră gângurită. Era, poate, puțin pentru unii, dar suficient pentru Dumnezeu. Astăzi ascultând cu emoţie colindele, luăm parte cu tot sufletul nostru la peripeţiile numeroase prin care trece Maica Domnului, Dreptul Iosif și pruncul Iisus. În general, copiii și preoții colindă. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar că au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o, iar preoții, pe păstorii care se aflau în preajma ieslei de la Betleem și s-au închinat Domnului la nașterea Lui. De aceea și noi, cei prezenți în Biserică după oficierea slujbei Sfântului Maslu, vom fi colindați de un grup de preoți ai Protoieriei Roșiori de Vede dar și de un grup de copii care iată vor aduce în inimile noastre bucuria Nașterii Pruncului mântuitor.” – protos. Ciprian, Starețul Mănăstirii Coșoteni.

Istoria colindelor se deschide cu o cântare care, de aproape 1600 de ani, este folosită în cultul Sfintei Biserici. Condacul Nașterii Domnului, născut din rugăciune curată, smerenie și minune este primul colind al Sfintei Biserici.

„Fecioara astăzi pe Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu  cel  mai  înainte  de  veci”.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button