Actualitate

Măsuri dispuse de DSVSA Teleorman în perioada sărbătorilor pascale

Comunicat de presă

În scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale când,in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animală creste,considerăm necesară dispunerea unor masuri specifice precum si intensificarea controalelor sanitare veterinare in vederea verificarii conditiilor de igienă în care sunt produse ,depozitate,transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman,precum si alte alimente de origine animală.

În acest sens, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Teleorman a dispus urmatoarele masuri:

A fost  stabilit un program de lucru pentru perioada 28.03.202315.04.2023 in baza căruia vor fi efectuate controale oficiale in scopul verificarii modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in târgurile de animale, pietele agroalimentare,abatoare,unitati de transare a carnii,unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animală,precum si in unitatile de vânzare cu amanuntul si in unitatile de alimentatie publică.

La nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Teleorman , Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Aimentelor Oficiale (CSVSAO) în perioada 28.03.2023-15.04.2023 va fi asigurată permanenta, inclusiv in zilele de sambată si duminică,va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Populatia trebuie sa constientizeze asupra riscurilor Ia care se expune, daca achizitionează si consumă carne de miel provenită din taieri in spatii neautorizate sanitar veterinar si fara supraveghere sanitară veterinară si alte produse alimentare de origine animala si nonanimala,recomandandu-se consumatorilor sa se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animală si nonanimală numai din locuri înregistrate/ autorizate sanitar veterinar.

DSVSA Teleorman va colabora cu celelalte autoritati competente de Ia nivel local pentru efectuarea de controale comune conform protocoalelor incheiate.

In pietele agroalimentare si in alte locuri amenajate si autorizate temporar în care va fi valorificata carnea de miel se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia ,inclusiv in zilele de sambată si duminică.

În cazuri exceptionale si la solicitarea primariilor se vor amenaja locuri pentru sacrificarea temporară a mieilor in perioada 28.03.2023 -08.04.2023 (premergatoare Pastelui catolic),respectiv în perioada 03.04 2023-15.04. 2023 (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07:00 – 17:00.

Carnea de miel rezultată in urma sacrificărilor in spatiile/ locurile amenajate temporar va fi obtinută numai Ia cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrată catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Decizia privind organizarea activitatii din punct de vedere sanitar veterinar in locurile special amenajate temporar revine DSVSA, in baza unei evaluari.

Totodata se vor intensifica controalele oficiale in spatiile si locurile în care se comercializeaza: ouă si produse din ouă, lapte si produse din lapte, peste si produse din pescuit precum si alte produse alimentare destinate consumului uman.

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button