Actualitate

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a înmânat primele acorduri de finanțare din anul 2021 companiilor care beneficiază de ajutoare de stat pentru investiții

Comunicat de presă

Pe 22 aprilie 2021, la sediul Ministerului Finanțelor a avut loc o întâlnire în cadrul căreia ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a înmânat acordurile de finanțare companiilor care au solicitat sprijin prin intermediul schemelor de ajutor de stat, formulate în temeiul H.G. nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, prin care se finanțează active corporale și necorporale și a H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, prin care finanțează costurile salariale.

În perioada ianuarie-aprilie au fost emise 11 acorduri de finanțare, în valoare totală de 303,1 milioane lei, pentru 10 proiecte de investiții eligibile pentru a primi ajutor de stat în baza schemei instituită prin H.G. nr. 807/2014 și 1 proiect de investiții eligibil pentru a primi ajutor de stat în baza schemei instituite prin H.G. nr. 332/2014.

Cele 10 companii, ale căror proiecte de investiții însumează o valoare totală de 609,9 milioane lei, au obținut ajutor pentru finanțare în valoare de 303,1 milioane lei. Totodată, proiectele de investiții selectate vor genera o contribuție în valoare totală de 408,1 milioane lei și un număr de 1.338 noi locuri de muncă, în domeniul industriei prelucrătoare, alimentare și a serviciilor de dezvoltare de software sau de asistență spitalicească.

În formularea bugetului pentru anul 2021, ne-am asumat creșterea și susținerea investițiilor, atât cele de stat, cât și private. Investițiile reprezintă cheia principală pentru relansarea și creșterea economică a țării noastre. Vom continua să promovăm proiectele de investiții și ne propunem să susținem companiile care au potențialul de a-și extinde și diversifica activitățile economice, fiind capabile să genereze locuri de muncă. În egală măsură, mizăm pe faptul că, dincolo de efectul stimulativ pe care îl au ajutoarele de stat acordate companiilor private, există și o contribuție substanțială care se întoarce la bugetul statului. Încurajez companiile românești să aplice pentru schemele de ajutor de stat în vederea stimulării investițiilor și creșterii competitivității economice”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

La rândul lor, reprezentanții companiilor prezente și-au exprimat interesul comun pe care îl au împreună cu statul român, în sprijinirea și relansarea economiei, apreciind efortul pe care Ministerul Finanțelor l-a făcut pentru menținerea schemelor de ajutor stat și stimularea activă a mediului privat.

Obiectivul schemei de ajutor de stat, prin acordarea acestor stimulente, vizează dezvoltarea regională în România și reducerea decalajelor economice dintre regiuni. În prezent, cele două scheme sunt deschise pentru finanțare, iar depunerea cererilor de acord pentru finanțare este continuă.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button