Actualitate

Peste 720 de kilograme de articole pirotehnice, deținute fără drept, au fost ridicate de polițiști, în urma acțiunilor efectuate pentru verificarea legalității operațiunilor cu obiecte pirotehnice, în ultimele 3 săptămâni.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman, prin Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, a declanșat, la data de 23 noiembrie 2020, acțiunea națională desfăşurată la nivelul Poliţiei Române „FOC DE ARTIFICII”.

Aceasta are ca scop creșterea siguranței cetățenilor, prin activitățile de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale privind deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, structurile operative de poliție cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale – Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Teleorman.

Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislației în vigoare de către societăţile comerciale autorizate care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

În urma activităților desfășurate în perioada 23 noiembrie –22 decembrie 2020, echipele de control au verificat 30 de persoane fizice și 5 persoane juridice și au fost efectuate 6 percheziţii domiciliare şi 15 controale în pieţe şi târguri.

De asemenea, au fost întocmite 8 dosare penale şi au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale .

Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 720 de kilograme de articole pirotehnice din diferite tipuri şi clase

Chiar şi în această dimineaţă, poliţiştii din cadrul SAESP au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la locuinţa unei persoane din comuna Plosca, judeţul Teleorman unde au fost găsite şi ridicate în vederea confiscării 150 de kilograme de articole pirotehnic din clasele P1, F2 şi F 3.

Poliţiştii teleormăneni vă reamintesc:

Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi, pot provoca incendii şi distrugeri de bunuri. Astfel de accidente au loc an de an, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pentru a preveni incidentele neplăcute şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, poliţiştii teleormăneni recomandă cetăţenilor să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate şi să le utilizeze în condiții de siguranță.
Verificaţi dacă aceste produse au inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie şi, foarte important, pericolele care pot apărea odată cu păstrarea sau manipularea lor necorespunzătoare.
Articole pirotehnice permise publicului larg sunt doar cele din categoriile F1 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel de risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil gen artificii (steluţe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi) şi P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment şi articole de scenă, care prezintă un risc scăzut

CUMPĂRAȚI ARTICOLE PIROTEHNICE DOAR DE LA PERSOANE FIZICE/JURIDICE AUTORIZATE

– petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.

SESIZAȚI POLIȚIA CÂND CONSTATAȚI CĂ SUNT VÂNDUTE ILEGAL ARTICOLE PIROTEHNICE

– comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

ATENȚIE LA ETICHETĂ!

– la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliți.

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button