Ploile torențiale continuă să facă pagube în Teleorman!Avertizările hidrometeorologice se mențin!
Conform unui comunicat de presă transmis de Centrul de Comunicare Județean,în urma producerii fenomenelor meteorologice de tip nowcasting Cod Portocaliu, când s-au înregistrat averse torențiale de peste 40…50 l/mp, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului și frecvente descărcări electrice, la nivelul județului nostru cetățenii au solicitat sprijinul autorităților locale și județene în mai multe localități.
În localitatea Bâscoveni, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle alături membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență intervin pentru evacuarea apei din cinci curți, cu un buldoexcavator, un autocamion și două motopompe transportabile.
Acoperișul unui bloc situat pe strada 1 Mai din municipiul Alexandria a fost smuls și aruncat pe fațada acestuia. Pentru degajarea lui intervin pompierii militari împreună cu personalul ADP Alexandria și o echipă de la furnizorul de energie electrică deoarece au fost afectate și cablurile electrice din acea zonă.
Pe str. Mircea cel Bătrân și pe strada Al. Ghica din Alexandria au fost inundate două curți, apa amenințând să pătrundă în locuințe. Pentru evacuarea acesteia acționează un echipaj de la Detașamentul Alexandria cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și motopompă transportabilă și o echipă de la ADP Alexandria.
Pe str. Poștei, din orașul Videle, sunt trei curți inundate. Pentru evacuarea apei intervin pompierii militari din oraș, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o motopompă transportabilă.
RECOMANDĂRI:
Având în vedere că există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
– interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
– pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.
Având în vedere dinamica situației operative și avertizările hidrometeorologice, la nivelul județului se mențin activate grupa operativă a ISU Teleorman și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), situația fiind monitorizată direct din teren de către conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.