Actualitate

Pompierii teleormăneni au intervenit în peste 100 de situații de urgență în ultimele două zile

150 de intervenții în weekend

În ultimele 72 de ore, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați de către cetățeni la un număr de 150 situații de urgență, acestea putând pune în pericol viețile și bunurile materiale ale oamenilor sau mediul înconjurător Din numărul total de intervenții, 68 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale, 2 accidente rutiere cu victime, 4 misiuni de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la diferite evenimente publice, o salvare de animale, 3 misiuni în sprijinul colegilor de la Serviciul de Ambulanță pentru preluarea persoanelor supraponderale, cu probleme medicale și 72 de incendii, dintre care 2 la locuințele unor cetățeni, unul de furaje, unul la cereale depozitate în aer liber și 68 la vegetație uscată și miriște. WhatsApp Image 2019-09-16 at 12.40.56

 

Fumatul păgubos

Din cauza fumatului în zonele cu vegetație uscată abundentă, se pare că a izbucnit și incendiul de ieri, de pe DJ 504, km 10, în apropierea localității Cernetu, unde se afla și un pavilion cu 35 de stupi de albine.

Solicitați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au intervenit rapid la locul evenimentului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, aceștia reușind să stingă focul în limitele găsite. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 17500 lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 10000 de lei.

 

Anexele distruse, casa salvată

            Focul deschis lăsat nesupravegheat a fost, cel mai probabil, cauza izbucnirii incendiului dintr-o gospodărie din localitatea Teleormanul, unde mai multe anexe aflate în prelungirea locuinței au fost cuprinse de flăcări.WhatsApp Image 2019-09-16 at 12.40.46

            Propagarea flăcărilor către casă a fost oprită la timp de cele două echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului Alexandria, care au acționat cu două mașini de lucru cu apă și spumă. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 1500 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 40000 de lei.

Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime.

 

Locuință în pericol

La Măldăeni, locuința unui cetățean era în pericol să fie distrusă de foc în cursul zilei de ieri, din cauza unui incendiu ce se manifesta la nivelul acoperișului, cu posibilitatea propagării rapide.

Acest lucru a fost evitat de către pompierii militari roșioreni care au intervenit la fața locului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, localizând și lichidând incendiul în limitele găsite.

Au ars ori au fost distruse de foc acoperișul locuinței pe o suprafață de cca. 10 mp, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 2000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la aproximativ 20000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieșit faptul că focul a fost provocat de coșul de fum deterioarat al unui grătar, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile ale acoperișului.

La această intervenție nu s-au înregistrat victime.

 

Incendiile de vegetație uscată în atenția autorităților     

Reamintim teleormănenilor faptul că, potrivit protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, acțiunile de control la nivelul județului nostru se vor intensifica, scopul fiind descurajarea acestor practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis. Coordonatele suprafețelor afectate de incendii  au fost înaintate de pompieri, conform protocalului, către APIA și GNM pentru sancționarea celor vinovați, conform prevederilor legale.

Din punct de vedere legislativ, informăm proprietarii de terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și cei din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.WhatsApp Image 2019-09-16 at 12.40.58

 

Supunem atenției cetățenilor următoarele prevederi legale care li se pot aplica în cazul în care își incendiază vegetația uscată/miriștiile:

  1. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională a cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

  1. Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
  2. Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.
  3. Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu. Pe baza acestuia se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. În cazul fermierilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se pot aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.
  4. În conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

                                                                 Maior Dragomir Gelu

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button