Procesiune cu Icoana Maicii Domnului la Mănăstirea Coșoteni
Există patru copii ale acestei icoane în România
Duminică,5 iulie ,după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Coșoteni, va avea loc o procesiune cu o copie a Icoanei Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoare.
Există în prezent mai multe copii ale acestei icoane, dintre care trei în Grecia, una în Georgia și patru în România printre care și Mănăstirea Coșoteni.
“Această copie a Icoanei Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoare a fost adusă la Mănăstirea Coșoteni în luna octombrie a anului 2018, fiind donată de o familie binecredincioasă din Tg. Jiu. Multe minuni s-au întâmplat înaintea acestei sfinte icoane, oamenii care i s-au rugat Maicii Domnului în biserica Mănăstirii noastre, au primit ajutor în diferite nevoi: în procese, în boli, în necazuri și supărări și de aceea noi , obștea mănăstirii aducem o cinstire aparte an de an acestei icoane în prima duminică a lunii iulie pentru toate binefacerile primite de la Maica Domnului dar și pentru a marca faptul ca la 1 iulie 2014 Mănăstirea Coșoteni a fost reînființată prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului”,declară – protos. Ciprian Florea, Starețul Mănăstirii Coșoteni.
Programul liturgic va începe în dimineața zilei de 5 iulie când în Altarul de vară al Mănăstirii se va oficia Sfânta Liturghie iar mai apoi va avea loc tradiționala procesiune în jurul bisericii cu icoana Maicii Domnului. În cadrul procesiunii, monahii mănăstirii se vor ruga pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi și pentru toți cei aflați în necazuri, nevoi și supărări. Slujbele se vor oficia cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus.
Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” este o icoană veche a Sfintei Fecioare Maria, aflată la Mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos. Ea este considerată de credincioșii ortodocși a fi făcătoare de minuni. Potrivit tradiției monahale icoana a fost zugrăvită în tehnica fresco în secolul al XI-lea, în timpul stăreției arhimandritului Neofit și se află în exteriorul peretelui vestic al trapezei mănăstirii.
Tradiția monahală menționează următoarea minune cu privire la descoperirea puterilor miraculoase ale acestei icoane. În anul 1664 trapezarul mănăstirii, monahul Nil, care obișnuia să treacă zilnic cu o făclie aprinsă către trapeză, a auzit o voce de la icoana Maicii Domnului, prin care i s-a cerut să nu o mai afume cu fumul negru și înecăcios provenit de la făclie însă călugărul a crezut că este o glumă a vreunui frate și a ignorat acea cerere, continuând să treacă și în zilele următoare spre trapeză cu făclia aprinsă. Ca urmare a acestei necuviințe, trapezarul Nil a auzit câteva zile mai târziu aceeași voce, care-l mustra cu asprime, și lăsându-l fără vedere. Monahii din mănăstire au început să manifeste o mare evlavie față de această icoană și au pus sub ea un vas în care trapezarul să ardă tămâie, în cinstea Maicii Domnului. Rugându-se cu multe lacrimi și evlavie, monahul Nil, a auzit după mai mult timp o voce care-l anunța că a fost iertat și că i s-a redat vederea, cerându-i-se să transmită următorul mesaj: “Spune, fraților că eu sunt ocrotitoarea mănăstirii. Toți cei care vor avea nevoie de ajutor să alerge către mine și nu-i voi trece cu vederea. Drept aceea, să se numească această icoană a mea «Grabnic Ascultătoare».