Teleormanul, pe ultimul loc la asigurările de locuințe

Recentul seism cu urmări devastatoare din Turcia, a adus în actualitate eterna problema a locuințelor din România. Riscul de prăbușire a locuințelor din România la un cutremur de magnitudine 7,4-7,8, este unul uriaș. În România, sunt înregistrate circa 9 milioane de locuințe, cu risc seismic major fiind circa o treime din totalul acestora.
În ceea ce privește achiziționarea de asigurări PAD, situația este una îngrijorătoare. Astfel, în țara noastră, doar o locuință din 4 ar putea fi reconstruită în urma unui cutremur.
Ce a dus la aceasta situație critica? În primul rând, construirea fără avize de specialitate la parterul blocurilor unde au “inflorit” spații comerciale, care au slăbit structurile de rezistență ale blocurilor. Plus ca foarte multe blocuri sunt vechi și structurile de rezistență s-au erodat. De asemenea, în tara noastră sunt și multe locuințe construite din paianta, care nu rezista la un cutremur cu magnitudine ridicată.
Revenind la asigurările de locuințe, la nivel central, doar zonele bine dezvoltate, (București, Cluj ), stau mai bine . La finalul clasamentului, se afla județul Teleorman care înregistrează un procent de doar 8 la suta locuințe asigurate în caz de dezastre naturale, cutremure, inundații, incendii.