Actualitate

Un model pentru tinerii teleormăneni!Sergentul major Irina Mugurel Alexandru,unul dintre cei mai buni paramedici teleormăneni

Sergentul major Irina Mugurel Alexandru, subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, este unul dintre cei mai tineri salvatori din cadrul unității  dar și unul dintre cei mai buni paramedici teleormăneni.

Născut în localitatea Poroschia, acesta a absolvit cursurile Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Alexandria în anul 2015, după care a decis să urmeze o carieră militară la arma „pompieri”. Chiar dacă nu a reușit să intre la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție, el a crezut în continuare în țelul său, ambiția sa de a deveni salvator determinându-l să meargă spre Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești, unde s-a remarcat prin rezultatele foarte bune și dorința de a învăța lucruri noi care să îl ajute în profesia aleasă, absolvind cu succes promoția 2017.

La cei 22 de ani ai săi și numai doi ani de activitate în cadrul unității , Mugurel se poate mândri cu faptul că a reușit să salveze zeci de persoane, acestea aflându-se de cele mai multe ori între bătălia dintre „Viață” și „Moarte”, bătălie pe care  a înclinat-o categoric spre a fi câștigată de cei aflați în situații critice.

Cu toate că salvatorul alexăndrinean nu se dă la o parte nici în ceea ce privește intervențiile la incendii, a precizat faptul că ar alege în orice moment să rămână paramedic deoarece așa poate fi mult mai aproape de oameni și poate să le fie de ajutor în mai multe situații de urgență, având în vedere nenumăratele intervenții ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) înregistrate la nivelul județului.

Bineînțeles că și-a amintit cu ușurință și primele cazuri la care a participat, atât pentru acordarea primului ajutor, în localitatea Botoroaga, cu o bătrână de aproximativ 80 de ani, care avea suspiciune de fractură la unul dintre membrele inferioare, unde i-a mobilizat piciorul într-o atelă, i-a acordat primul ajutor și a transportat-o la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate, dar și pe linie de stingere, când în localitatea Marița, un incendiu ce se manifesta la mai multe anexe gospodărești, amenința să se propage la casa de locuit, acest lucru fiind evitat datorită intervenției rapide a pompierilor militari, spre marea bucurie a familiei respective.

Dorința sa de a evolua din punct de vedere profesional, de a se perfecționa în domeniul acordării primului ajutor, determinarea, progresele și rezultatele înregistrate în activitatea sa nu au trecut neobservate, acesta fiind imediat cooptat în lotul reprezentativ al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman pentru a participa la Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, ca membru al echipajului de prim ajutor, la proba de „traumă”. Și decizia s-a dovedit a fi una foarte bună, salvatorii teleormăneni ocupând anul acesta un loc pe podium la faza zonală de la Ploiești, unde au participat șase inspectorate județene pentru situații de urgență, precum și Unitatea Specială de Intervenții în Situații de Urgență de la Ciolpani.

Mugurel recunoaște și afirmă cu tărie că „pompierii militari teleormăneni” reprezintă a doua sa familie, că aici a întâlnit oameni care ar fi putut să-i fie părinți, frați ori surori, că în scurta sa carieră a avut șansa să aibă în preajmă oameni de la care a avut ce învăța, oameni care au vrut să îl învețe, oameni care l-au primit între ei și i-au acordat încredere.

Pe linie de acordare a primului ajutor, salvatorul a povestit că a fost norocos să învețe de la cel mai bun paramedic pe care l-a întâlnit, plt. adj. Marius Băloiu, instructor formator în cadrul ISU Teleorman, care s-a ocupat și de pregătirea lotului pe parte de „traumă”, dar cu care este și coleg de tură, acesta împărtășindu-i întotdeauna din cunoștințele și experiența sa.

Întrebat fiind dacă recomandă tinerilor teleormăneni să urmeze o carieră militară, acesta nici nu a stat pe gânduri în a oferi un răspuns favorabil, însă nu a uitat să menționeze și calitățile pe care ar trebui să le aibă viitorii candidați pentru a putea deveni salvatori, și anume să fie curajoși, altruiști, onești, devotați și responsabili, astfel încât, ghidați de sentimentul de solidaritate față de semeni, să poată transforma meseria de „pompier salvator” într-o pasiune.

„Pentru a avea succes în cariera profesională, fiecare tânăr ar trebui să găsească acea meserie care să-i utilizeze calitățile, să-i fructifice pasiunile, să-l ajute să schimbe lumea în bine, să poată ajuta oamenii de lângă el și, bineînțeles, care să îl facă fericit! Eu am reușit!”, a precizat sg. maj. Irina Mugurel Alexandru.66026173_2443348729234183_6282578186635051008_o

Referitor la oferta educațională de anul acesta, ca și element de noutate pentru cei interesați, se remarcă faptul că se pot înscrie atât băieți, cât și fete, fiind disponibile 300 de locuri, după cum urmează: – subofiţer de pompieri şi protecţie civilă – 275 de locuri (262 IGSU, 5 IGAV, 4 IGPR, 1 Comenduirea Garnizoanei,1 DGL, 2 SIE), – maistru militar auto – 25 de locuri (11 IGPR, 4 IGI, 1 DGL, 4 IGJR, 5 SIE) și 2 locuri candidaților de etnie romă în specialitatea subofițer de pompieri și protecție civilă.

Dacă doriți să fiți colegi cu Mugurel, dar și cu echipa pe care acesta o are în permanență alături de el, să vă îndepliniți visul și să deveniți membri ai familiei pompierilor militari teleormăneni, vă informăm că puteți depune cererile de înscriere pentru concursul de admitere, în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 08:00 – 16:00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” Teleorman, de pe strada Carpați, nr. 7, din municipiul Alexandria, până la data de 15 noiembrie 2019.

De asemenea, pentru a obține informații suplimentare privind condițiile și dosarul de recrutare, puteți contacta personalul din cadrul Serviciului Resurse Umane la telefon 0247/311113, interior 27129, ori accesa site-urile:www.isuteleorman.ro și www.scoaladepompieri.ro/admitere.htm.

   Maior  Gelu Dragomir,

Purtător de cuvânt ISU Teleorman                                                   

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button