Actualitate

Weekend incendiar pentru pompierii teleormăneni

Comunicat de presă

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 111 evenimente.

Din numărul total de intervenții, 75 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, două accidente rutiere, produse pe raza localităților Suhaia și Alexandria, rezultate cu trei victime, la care salvatorii au acționat pentru acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor P.S.I., 28 de incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din municipiul Turnu Măgurele, trei la instalațiile unor transformatoare electrice și 24 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la o persoană cu problemă de sănătate și 5 intervenții pentru îndepărtarea unor copaci căzuți pe carosabil, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase (vânt puternic).

24 incendii de vegetație uscată, miriște, culturi agricole și resturi menajere

În ultimele trei zile, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a 24 de incendii de vegetație uscată, resturi menajere, miriști și culturi agricole, cu risc de propagare și distrugere a bunurilor materiale ale cetățenilor aflate în imediata apropiere. Evenimentele, care s-au manifestat pe raza localităților Beciu, Cernetu, Siliștea Gumești, Cervenia, Năvodari, Ciuperceni, Troianul, Urluiu, Blejești, Traian, Deparați, Putineiu, Gratia, Udeni, Alexandria, Fântânele, Lăceni, Drăgănești de Vede, Pleașov, Zimnicea, Turnu Măgurele, Videle și Țigănești, au avut ca principală cauză probabilă de izbucnire focul în spații deschise, lăsat nesupravegheat ori fără luarea măsurilor de evitare a propagării la bunurile din vecinătate.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afișați mai mult

Adrian Neagu

Redactor/operator imagine

Articole similare

Back to top button